ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ +

Όποια από τα γραφήματα χρησιμοποιούμε στην παρουσίαση (εισαγωγή) ενός κεφαλαίου του προγράμματός μας στην τάξη ή και γραφήματα τα οποία βρίσκετε εσείς (οι ομάδες) σχετικά με τα φύλλα εργασίας, θα αναρτώνται και για την εημέρωση των ομάδων στην παρούσα σελίδα. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια μικρή gallery από την οποία θα μπορέσετε να αντλήσετε κι επιπλέον υλικό για την τελική παρουσίαση της εργασίας μας.

1. Εισαγωγή (περίληψη) σε μυθολογικά στοιχεία. (Αρχείο .ppt). Κάντε «κλικ» στην εικόνα ώστε να προβληθεί η παρουσίαση.

2α. Δημιουργία των παγετώνων – Γεωλογικές περίοδοι και χαρακτηριστικά. (Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας).

2β. Ο γεωλογικός χρόνος

3. Σχεδιαγράμματα και γραφήματα για τα φύλλα εργασίας 1 και 2 (Κατακλυσμός Δευκαλίωνα και Δαρδάνου).

0001a

0002

0002a

4α. Η στάθμη της παγκόσμιας θάλασσας κατά το Πλειστόκαινο.

sea level rise pleistocene
https://aspergerhuman.wordpress.com/2015/06/11/the-dispersal-of-homo-sapiens-southern-asia/

4β. Τιμές σταθμης της παγκόσμιας θάλασσας. (Επεξ. Απ. Γατής)

sea level rise

5. Η έρημος Σαχάρα ήταν κάποτε λίμνη.

Bραχογραφίες ηλικίας άνω των 10.000 ετών στο «Σπήλαιο των κολυμβητών» στη Σαχάρα που ανακαλύφθηκε το 1993 (πριν από 23 χρόνια) από τον Ούγγρο ερευνητή Laszlo Almasy
Bραχογραφίες ηλικίας άνω των 10.000 ετών στο «Σπήλαιο των κολυμβητών» στη Σαχάρα που ανακαλύφθηκε το 1993 (πριν από 23 χρόνια) από τον Ούγγρο ερευνητή Laszlo Almasy.

6α. Η Ευρώπη κατά την τελευταία περίοδο των παγετώνων, πριν από περίπου 20.000 χρόνια

Όταν άρχισαν να λιώνουν οι πάγοι πριν από 18.000 χρόνια

ice-melt-18000bc

7. Η θερμοκρασία της Ευρώπης το καλοκαίρι 6.000 χρόνια π.α.σ.

The summer temperature of Europe 6000 years ago (expressed as an anomaly compared to the present). Left: reconstructed from pollen data, Right: simulated by the latest CMIP5 climate models (14 model ensemble mean). Climate models show a uniform summer warming across all of Europe, but the data shows a very different pattern, with warming confined to Northern Europe and cooling over much of Southern Europe. Models indicate that warming was a simple direct response to the increase in summer insolation at this time, whilst the data suggests a more complex response that can be related to changes in atmospheric circulation, which brought warmer air north and cooler air south. ΠΗΓΗ: http://www.unil.ch/idyst/en/home/menuinst/research-poles/natural-and-anthropogenic-ec/atmosphere-regolith-vegetati/holocene-climate-change.html

8. Η θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης χιλιάδες χρόνια π.α.σ.

ΠΗΓΗ: http://www.kaltesonne.de/temperatures-over-the-past-10000-years/

9. Ελλάδα

0003 0004a 0004b

10. Ολόκαινο και Younger Dryas

0005

  • Ένα ενδιαφέρον άρθρο για την τήξη (λιώσιμο) των πάγων στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» (ηλεκτρονική έκδοση) με τίτλο «Λιώνουν οι πόλοι της Γης» εδώ: http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=120887.
  • Ένα ακόμα εδιαφέρον άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Real News στις 14 Ιουλίου 2013 και μέρος του αναδημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα meganisinews.gr (εδώ). Στο συγκεκριμένο άρθρο υπάρχει μια παραπομπή. Αφορά μια προσομοίωση του σεναρίου ανόδου της στάθμης της θάλασσας (Flood Map) κατά 2 μέτρα στον χάρτη ελληνικών περιοχών. Στην εφαρμογή μπορούμε να δώσουμε κι εμείς τιμές και να δούμε τις επιπτώσεις της περαιτέρω ανόδου της σταθμης της θάλασσας σε κάθε περιοχή. Η εφαρμογή είναι «Beta», δηλαδή μια δοκιμαστική έκδοση που όμως ενσωματώνει τα νεώτερα επιστημονικά σενάρια και τις εκτιμήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το κλίμα. Η στάθμη της θάλασσας έχει ανεβεί 17 εκατοστά τα τελευταία 100 χρόνια, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της τήξης των πάγων, ενώ επί χιλιετίες παρέμενε σταθερή, αναφέρεται στην εφημερίδα.

11. Το κλιματικό optimum στο Ολόκαινο. Αυτή την περίοδο μυθολογούνται γνωστοί κατακλυσμοί.

12.  Η κλιματική ιστορία της Γης τα τελευταία 4.500 χρόνια και η συσχέτισή της με την ιστορία του ανθρώπου.

13. Σεισμοτεκτονικός χάρτης του Ν. Φθιώτιδας

14. Ο Μαλιακός πριν χιλιάδες χρόνια και σήμερα. Πως οι προσχώσεις του Σπερχειού δημιούργησαν την σημερινή ακτογραμμή

15. Κλίμα, άνοδος και πτώση πολιτισμών